Tuesday, June 22, 2010

Maasikatort

See tort oli mulle Pirkka lehest silma jäänud juba ammu ning kolledži lõpetamine oli hea põhjus selle meisterdamiseks. Väga keeruline ja aeganõudev polnudki, kuid kuna mul oli lõpuaktuse eel käed-jalad tegevust täis, siis sai tort lausa jooksu pealt valmis:)
Seda näitab ka pildi kvaliteet, sest kaamera ununes tädi juurde ja kasutasin pildistamiseks telefoni.
Ma panen kirja õige retsepti, kuigi oma koogi valmistamisel tegin mõningaid muudatusi.

Põhi:
2 muna
1 dl suhkrut
3 sl keevat vett
3/4 dl jahu
3 sl kakaod
2 sl kartulitärklist
0,5 tl küpsetuspulbrit
Immutamiseks: mustasõstramahl
Täidis:
1 l värskeid maasikaid (kasutasin külmutatud)
1 dl suhkrut
5 želatiinilehte (kasutasin 1,5 sl želatiini)
2-3 sl sidrunimahla
3 dl vahukoort
3 tl vaniljesuhkrut
250 g kohupiima (kasutasin 400g sidrunikohupiimakreemi)
Kate:
0,5 dl maasikamoosi
1 l värskeid maasikaid
1,5 dl lahjendatud mustsõstramahla
1 dl tarretisesuhkrut

Kuumenda ahi 200 kraadini. Määri 24 cm vorm võiga ning raputa peale riivsaia. Sega kokku nisujahu, kartulitärklis ja küpsetuspulber. Keeda vesi. Vahusta munad suhkruga ning tugevaks heledaks vahuks. Lisa vähehaaval munavahu hulka keev vees (pidevalt vahustades). Seejärel sõelu hulka jahusegu (paari korraga). Väldi liigset segamist. Vala taigen koogivormi ja küpseta ahjus 11-13 minutit. Koogipõhi on küps, kui see vormi äärest lahti tuleb. Kui põhi on valmis, siis lase jahtuda ning tõsta vormist välja. Kata koogivormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga. Lõika koogipõhi pooleks ning tõsta alumine pool koogivormi. Immuta põhja mustasõstramahlaga (kasutasin maasikatest saadud mahla).
Täidise jaoks lõika maasikad pooleks ning raputa peale pool suhkru kogusest. Pane želatiinilehed 10 minutika külma vette ligunema. Vahusta vahukoor, maitsesta vaniljesuhkruga ja tõsta külmkappi. Sega omavahel kohupiim, maasikad ja ülejäänud suhkur. Kuumuta sidrunimahl väikeses potis, lisa želatiinilehed (pigista enne vesi välja) ja sega sulamiseni. Vala želatiin hoolikalt segades kohupiimasegu hulka. Lisa juurde vahustatud vahukoor ning tõsta täidis vormi. Tõsta peale teine pool koogi põhjast. Lase külmkapis tarretuda.
Enne serveerimist pane peale õhuke kiht maasikamoosi ning kata pind viilutatud maasikatega. Valmista vaap pakil oleva juhendi järgi. Tõsta koogile kõige pealt õhuke kiht ning seejärel paksemalt. Lase külmkapis pisut tarretuda ja ongi valmis;)

No comments:

Post a Comment