Wednesday, January 11, 2012

Piparkoogimaitseline britakook

Kas sul on hetkel mõni südamesoov? Minul on, päris suur. Mittemateriaalne. Neid soove on veel ja rohkem, aga kui saaks, siis selle viiks esmajärjekorras täide. Hästi, kuldkala mul pole ja nii lihtsalt imesid ka ei juhtu, aga jään lootma lootusele. Seni aga pühin mured su kaelast, sikutan suunurkadest naeratuse näole ja teen pai, et tunneksid, kõik on hästi. Ja kui ei ole, siis k i n d l a s t i läheb hästi!

Jah, nõnda ma teeksin igale enda kallile inimesele. Täpselt nagu ka seda kooki. Tahtsin pakkuda neile vaheldust traditsioonilisele jõulukringlile. Mõeldud, tehtud, aga oi, beseega olin kimpus. Jäi puudu, vajus alla ja mida kõike veel. Tundus olevat lootusetult lootusetu üritus. Kook sai lauale. Ah, käib kah, oli minu mõte. Ja ühtäkki läks üks tükk, järgmine ja kolmaski. Mis saaks olla parem kiitus kui see, et küsitakse juurde. Just nii ongi omadega - kiidavad, julgustavad, lohutavad ja kui kisubki veidi viltu, siis öeldakse "Ah, ära süüakse nagunii" ja seegi peab paika.


Piparkoogimaitseline britakook

(Allikas: L. Virkus, P. Enden "Talvetoidud")

Põhi
125 g võid
2 munakollast
1 dl suhkrut
1 dl piima
1,5 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl kaneeli

Beseekiht
2 munavalget
1,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
0,5 tl kaneeli
2-3 sl mandlilaaste

Kreem
2 dl vahukoort
250 g kohupiima
2 dl külmutatud pohli
1 dl pohlamoosi
50 g piparkooke

Põhja jaoks vahusta toasoe või suhkruga. Lisa vahustades ükshaaval munakollased. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, ingver, kaneel. Lisa kuivained piimaga vaheldumisi või-munavahule ja sega ühtlaseks. Laotas tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Vahusta munavalged kõvaks vahuks. Lisa vähehaaval juurde suhkur ja kaneel. Kata tainas ettevaatlikult munavalgevahuga. Küpseta 175kraadises ahjus 25 minutit. Lase jahtuda.
Kreemi jaoks vahusta vahukoor ja sega juurde kohupiima, pohlad, pohlamoos ja purustatud piparkoogid. Lõika põhi pooleks. Kata üks pool kreemiga nind tõsta teine pool peale. Lase jahedas pisut maitsestuda.

No comments:

Post a Comment