Saturday, January 7, 2012

Kena kuldne kringel

Tahaks anda. Südamest. Ei taha võtta, ei taha vastu. Võta. Minult sinule. Soojalt. Ahjusoojalt.

Panin sisse killuke hoolivust, pisut soojust, rohkelt pehmust. Maitsestasin kõige hea ja paremaga. Lisasin vürtsi. Pisut magusat muiet, rõsket naeru ja sirtsakat särtsu. Ja loomulikult, südamest tosin peotäit, ei ühtegi rosinat, vaid kuldset õnne.

Kallistused!


Kena kuldne kringel


Tainas
25 g pärmi
7-8 dl jahu
3 dl piima
½ muna
1 dl suhkrut
1 tl soola
100 g võid

Täidis
100 g võid
1 dl suhkrut
3-4 tl kaneeli

Taina jaoks sulata pärm käesoojas piimas, lisa juurde pool munast, sool ja suhkur. Seejärel sõtku vähehaaval juurde jahu ning viimaks lisa sulatatud või. Sõtku ühtlaseks. Lase kerkida rätiku all soojas kohas vähemalt pool tundi. Täidise jaoks vahusta või suhkruga. Maitsesta kaneeliga. Kui tainas on kerkinud, siis rulli see jahusel laual lahti. Määri peale täidis ning keera rulli. Lõika rull keskelt pikuti pooleks. Jäta ühest otsast lahti lõikamata. Seejärel põimi keerdu sättides lõigatud pinnad suunaga ülespoole. Pintselda veel pealt täidisega ning küpseta 175kraadises ahjus umbes pool tundi ehk kuni kringel on kuldne.

4 comments:

  1. See kringel näeb nii ideaalne välja :) ideaalselt kihiline! Kohe näha, et siia on pandud rohkem sisse kui retseptis kirjas.

    ReplyDelete
  2. Jaa, nii kihiline on tõesti! Kuda sa ta selliseks saad? Ma pean hakkama ka nädalavahetusel midagi pärmist teha, sellist kringlit teeks suurima heameelega! :)

    ReplyDelete
  3. Lõikad pooleks ja kui põimid, siis vaatad, et need kihilised pooled jääksid ülespoole, siis tulebki selline.

    ReplyDelete
  4. Kringel tehtud! Nii hea! Lihtsalt super! Sööks veel ja veel ja veel!
    Nii ilus ta mul siiski ei tulnud, ilmselt oleks mul vaja suuremat ahju ja suuremat plaati ja suuremat lauda, kus oma taigent rullida ja vormida ja põimida! :) Aga maitse arvatavasti selle koha pealt ei kannata.

    ReplyDelete