Wednesday, August 31, 2011

Slow-food-tomatipirukas

Lobisemise eest palka ei maksta, aga oi kui makstakse, siis ma ei peaks tööle mineku pärast muret tundmagi. Mul on komme ennast Pärdiku lõunauinaku ajal jutustama unustada, aga enda õigustuseks võin öelda, et me ei aja tühja loba. Kui me omavahel diskussioone ei peaks, siis ei jõuaks ka ükski postitus siia blogisse, sest me kolame toidumaailmas ning vahetama kogemusi ja muljeid.
Aga kõige muljetamist vääriva emotsiooni toidujutu ja -teo poole pealt sain ma peale piruka valmimist. Väga hea! Mul käis mõttest läbi, et sellest õnnestumisest tuleb otsekohe smsi teel teatada oma meisterkokast Ketule, aga ei. Ketut ma täna enam ei piina. See emotsioon jõuab nüüd siia. Parajalt soolane ning koos koduaia magusapoolsete tomatitega super kooslus.

Et juttu jätkuks kauemaks!


Slow
-food-tomatipirukas
(retsept mugandustega)
(Allikas: Oma Maitse 08/2011)

100 g grahamjahu
100 g nisujahu
100 g võid
50 g riivitud juustu
2-3 sl külma vett
Täidis:
500 g väikseid kirss- või ploomtomateid
1 sl oliiviõli
peotäis basiilikulehti
3 sl pestot
2 muna
150 ml piima
150 ml kohvikoort
100 g riivitud juustu
soola, pipart

Kuumuta ahi 140 kraadini. Poolita tomatid ja aseta ahjuplaadile lõigatud pind ülespoole. Pintselda neid õliga ning riputa peale hakitud basiilika. Küpseta ahjus 1,5 tundi, et tomatid muutuksid poolkuivaks. Võta need välja ja kuumenda ahi 190 kraadini.
Taina jaoks sega köögikombainis jahud ja võikuubikud kuni moodustub purune mass. Lisa juurde juust ja vesi ning sega, et moodustuks ühtlane tainas ning mudi seda veel natukene jahusel laual. Seejärel rulli tainas lahti ning aseta 25-26 cm koogivormi põhja. Kata pealt paberiga ning pane raskuseks herneid või ube. Küpseta ahjus 15 minutit. Eemalda raskused ja paber ning küpseta põhja veel seni, kuni see on näib mure.
Tõsta pirukapõhi ahjust ja määri sellele pesto. Vahusta munad ja lisa piim ning kohvikoor. Maitsesta soola ja pipraga ning sega hulka riivitud juust. Vala segu koogivormi ja viimasena aseta peale poolkuivad tomatid lõikepind üleval. Küpseta ahjus 25-30 minutit.


1 comment: