Sunday, August 21, 2011

Õunapirukamekiline juustukook

Miks aeg lendab siis, kui me soovime, et see aeglaselt mööduks? Miks see käib teokiirusel, kui meil oleks vaja, et see lendaks? Mõnikord on nii kiire, et sekunditest, minutitest ja tundidest jääb puudu. Saaks vaid hetke olla ja aja maha võtta. Teinekord jällegi on tüütud need hetked, mil vaatame kannatamatult kella, mis ei taha edasi liikuda. Vahel tekib isu neid osuteid keerata, et vaid aeg läheks kiiremini. Lollus. Aeg on ju nii väärtuslik, miks sellel lihtsalt minna lasta.

Täna ei ole see päev, täna ma soovin, et aeg peatuks, aga tahtmine on taevalik ja saamine iseasi. Mõned tunnid veel ja ma hakkan taas kella vaatama.

Seega aeg on suuremal või väiksemal määral seotud praegu väga päevakohase vabaduse teemaga. Tühjuse tunne on see, mis piirab vaba olekut. Mõistmatus oma elust ja suundumusest on nii mõistuse kui ka hinge piinaja. Suured soovid ja mõtted, mida sooviks teha, võiks teha, tahaks teha, kuid ei ole annet, oskust, initsiatiivi on piiranguteks sealjuures ja piirab vabaduse tunnet. Teadmatus, kuhu ollakse teel, kas üldse ollakse kuskile teel on vangistus. Segadus kõigest neist eelnevast ning pidevad mõtterännakud ühelt teemalt teisele eelkõige iseenda otsingud – see on lõks. Lõppematu ring. Mittevabadus.

Täna ma rändan mõttelt mõttele, kaaslaseks tükike rammusat kooki ja oivalist kohvi.


Õunapirukamekiline juustukook
(Allikas: Toit&Trend)

Põhi:
12 Digestive küpsist
75 g sulatatud võid
Täidis:
500-600 g maitsestamata toorjuustu
3 muna
1 dl suhkrut
500 g õunu
0,5 dl fariinsuhkrut
50 g võid
1 tl kaneeli
Kate:
2,5 dl kaerahelbeid
0,5 dl jahu
0,5 dl fariinsuhkrut
50 g külma võid

Purusta küpsised ning sega sulatatud võiga. Suru saadud puru küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja (kasutasin 24 cm läbimõõduga vormi).
Täidise jaoks valmista esmalt õunasegu. Koori ja tükelda või viiluta õunad. Sulata pannil või ning lisa hulka suhkur. Kuumuta kuni viimane hakkab karamellistuma. Seejärel sega hulka õunatükid ja kuumuta seni, kuni vedelik on imendunud ja õunad peaaegu pehmed. Tõsta pliidilt ja lase jahtuda. Seni sega toorjuust suhkruga ning mikserda hulka munad. Kui õunasegu on jahtunud, siis lisa see toorjuustu hulka.
Valmista ka purukate. Sega omavahel kuivained ning lisa tükeldatud külm või. Näpi purutaoliseks massiks.
Nüüd vala toorjuustu-õunasegu küpsisepõhjale ning puista peale kaerahelbepuru. Küpseta kooki eelkuumutatud 160-kraadises ahjus 30-40 minutit. Seejärel keera kuumus maha, paota ahjuuks ja lase koogil 2-3 tundi seal jahtuda.

1 comment:

  1. Entsu! Supper ilusad pildid ja väga ahvatlev kook! :)

    ReplyDelete