Wednesday, November 24, 2010

Küüslaugu-tomati püreesupp ja seesamipulgad

Saabunud on tõeline talve võlumaa. Tuiskab ja tuhiseb ning hanged aina kerkivad. Aknast ei paista just kõige soojem olevat, kuid kuuma suppi luristades polegi vahet, millised külmakraadid väljas on. Rohkelt küüslauku, et külmetustele vastu hakata ja mõnusat kreemist maitset maitsemeelte naudinguteks.




4 viilu täisterasaia
3 tomatit
6 küüslauguküünt
2 punast paprikat
1 dl oliiviõli
5 dl vett
1 tl soola
0,5 tl suhkrut
0,5 tl musta pipart
200 g päikesekuivatatud tomatitega toorjuustu







Lõika leivaviilud väikesteks kuubikuteks. Tükelda paprikad ja tomatid ning haki küüslaugud. Tõsta ained, hakitud küüslaugust vaid pool osa, blenderisse ning püreesta. Kuumenda õli kastrulis, lisa tomatisegu ning kuumenda pisut. Sega. Lisa juurde ülejäänud küüslauk, vesi, sool, suhkur, must pipar ja keeda 10 minutit madalamal kuumusel. Alanda kuumust ja lisa juurde toorjuust. Sega ühtlaseks ja lase supil uuesti keema tõusta. Serveeri seesamipulkadega.



Seesamipulgad:
1,5 dl toasooja vett
25 g pärmi
2 sl rapsiõli
0,5 tl soola
1 tl suhkrut
1 muna
5 dl nisujahu

Määrimiseks:
1 munakollane
0,25 dl vett

Pinnale:
1 dl seesamiseemneid





Sulata pärm toasoojas vees ning sega juurde õli, sool, suhkur ja muna. Seejärel lisa nisujahu ning sõtku tainas sitkeks. Lase rätiku all kerkida pool tundi.
Tõsta tainas lauale ja jaga 20 osaks. Veereta näpupaksused pulgad ja aseta ahjuplaadile 15 minutiks kerkima (ära kata millegagi). Määri pealt munakollase-vee seguga ja raputa üle seesamiseemnetega. Küpseta 175 kraadises ahjus 20 minutit. Jahuta ja söö supi kõrvale.

1 comment:

  1. Minu meele ja maitse järgi püreesupp! Pean ka ette võtma! :)

    ReplyDelete