Wednesday, February 24, 2010

Rukkileivapõhjal kohupiima-vahukoorekook

Jällegi, lähtusin oma lemmikpaigast Toidutarest leitud retseptist Valge šokolaadi ja toorjuustu tort, kuid tegin omamoodi.

Põhi:
8 viilu rukkileiba
u. 70 g võid
Kate:
500 g teralist kohupiima
400 g maitsestamata jogurtit
2 muna
200 ml vahukoort
2 dl suhkrut
6 želatiinilehte
vanillisuhkrut
Pirkka piparmündipallikesi

Pudistasin peeneks leiva, segasin sulatatud võiga ja küpsetasin 10 minutit 175kraadises ahjus.
Katte jaoks segasin omavahel kohupiima, maitsestamata jogurti ning vahustatud munakollased ( vahustasin seepärast, et koogile rohkem kohevust saada ). Seejärel panin želatiinilehed 10 minutiks külma vette. Samal ajal vahustasin ära munavalged poole suhkru kogusega ning vahukoore teise poole suhkru kogusega. Vahukoore maitsestasin vanillisuhkruga.
Kui ained olid vahustatud, siis pigistasin poolikust apelsinist mahla potti ning kuumutasin pliidil kuumaks. Seejärel pigistasin želatiinilehtedest vee välja ja sulatasin kuumas apelsinimahlas. Lasin natukene jahtuda ja lisasin mikserdades kohupiima-jogurti-munakollase segule. Peale seda segasin vaikselt sisse munavalge ja hakitud piparmündipallid ning lõpuks vahukoore. Valasin segu jahutatud põhjale ning panin külma tahenema.
Kaunistasin enne serveerimist. Kaunistusteks kasutasin Dr. Oetker`i tordikaunistusi ( sinist värvi ), mille purustasin peeneks, hakitud tumedat šokolaadi ja mandlijahu.
Tulemus oli suurepärane. Kuna ma olen igasuguste piparmündi maiuste fänn, siis need Pirkka pallikesed olid nii mõnusad koogi sees. Koogipõhi, aga oleks võinud olla küpsistest ( digestive või selga kakao ). Maitse ei olnud halb, vaid mahe, kuid mulle meeldivad muredad koogipõhjad ja see ei vastanud minu ootustele. Täidis ise aga oli täpselt see õige maitse keele peal, isegi rohkemgi veel - mõnusalt kohev ja suussulav koos piparmündimaitseliste tükikestega.

1 comment:

  1. Mmmm, seda kooki ma proovin kindlasti ise ka teha! Aga teen siis sinu soovitusel Digestive küpsiste põhjaga! Tundub siit pildi pealt küll hiiglama hea! :)

    ReplyDelete