Tuesday, May 8, 2012

Juustupirukas naadiga

Esimene päikesepõletus on käes.  ˇ
Esimesed seemned mullas.  ˇ
Esimene rabarberipirukas tehtud.  ˇ
Esimene naadipirukas küpsetatud. ˇ
Nõgese kõrvetus ka käes. ˇ

Sai siis nädalavahetusel aiamaal palju tööd tehtud. Kaevatud, riisutud, mullas tuhnitud ja lõpuks ka seemned maha pandud. Ja kõige lõpuks ütles mu ema "Kes oleks seda uskunud, et Eneli paljaste kätega sõnnikut laotab". Ma olen 100% nõus. Poleks ise ka seda kunagi võimalikuks pidanud, aga mis teha, kui hoog sees ja huvi suur ning väärt kraami liiga vähe, et seda lausa peab peenarde vahelt veel kokku kraapima ja õigete kohtade peale sättima. Nüüd aga tuleb kõige põnevam aeg, kui kõik mahapandud oma päid mulla alt välja hakkavad pistma. Värsked ja rohelised. Seni aga katsetame nõgeste, murulaugu ja naadiga. Peotäis aiamaalt kaasa ja hommikune pirukas ahju.

Ilusat kevadet!



Juustupirukas naadiga
(mugandatud allikast Oma Maitse 05/2012)

Põhi:
175 g võid
2 dl täisterarukkijahu
1,5 dl nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
1 munakollane
1 sl külma vett
Täidis:
4 muna + 1 munavalge
250 g ricotta't
1 dl rõõska koort
3 dl riivitud juustu
0,5 tl soola
sidrunipipart
suur peotäis  naadivõrseid ja rohelist sibulat

Purusta köögikombainis või, jahu ja sool sõmeraks. Lisa segamist jätkates küpsetuspulber, munakollane ja nii palju vett, et moodustuks koos püsiv pall. Püüa mitte üle segada. Pane tainas toidukile sisse ja hoia üks tund külmkapis. Seejärel rulli ümmarguseks kettaks ning aseta võiga määritud või  küpsetuspaberiga kaetud pirukavormi (24 cm). Aseta 20 minutiks külmkappi. Kuumuta ahi 200 kraadini ja eelküpseta pirukapõhja ahju keskosas umbes 10 minutit (kuni põhi kergelt pruunistub).
Täidise jaoks sega munad ja munavalge, ricotta ning rõõsk koor. Lisa juust, kuid jäta peotäis alles. Maitsesta sidrunipipra ja soolaga ning lisa hakitud naadilehed ja roheline sibul.
Kata pirukapõhi järelejäänud peotäie juustuga ning vala peale täidis. Küpseta 180-kraadise ahju alaosas 25-30 minutit, kuni täidis on hüübinud ja pealt kuldpruun.
   




1 comment:

  1. Läks aega mis ta läks, tulemus on 5+
    Ja need su pirukad, ükskõik millised ja mis täidisega, on alati nii kohevad ja tundub, et ideaalselt läbi küpsenud! Kadestusväärne! :)

    ReplyDelete