Saturday, November 30, 2013

Martsipani palmik

Pea, täis küsimusi, oli jõudmas segaduseni. Vastajad vaikivad, kuid üksi ei leia vastuseid ja nii ongi tulemuseks korralagedus, mis pani mind endas, oma oskustes ja võimetes kahtlema. Tuli ennast taas leida ja võtta seda kõike kui  järjekordset õppetundi. Seega need lõputud mõtisklused ning küsimustele vastuste otsimised on ehk saanud nüüd punkti. Pean olema tänulik, et mu teele on sattunud nii mõnedki müstilised kahe näoga olendid - te olete õpetanud mind andestama. Ja andestamine, see on üks imeline omadus, mida nõrgad ei oska ega suuda.  Samuti olen ma tänulik lõpp-kokkuvõttes positiivselt negatiivsete kogemuste eest.  Võimaluse eest näha, tunda ja mõista, et mu ümber on inimesed, kes kuuluvadki siia. Need, kes on tulnud, olnud ja jäänud. Meil on olnud keerulisi aegu - oleme kaugenenud tundmatuseni ja jõudnud taas lähenemiseni. Oleme teinud haiget, raputanud haavadele soola ja kuigi neist haavadest on jäänud armid ei heida ma seda neile kunagi ette, ei keera selga ega süüdista, sest nad on Minu Lihtsad Inimesed igavesti! 


Martsipani palmik
(Allikas: Oma Maitse 11/2012)

Tainas:
2,5 dl piima
1 sl suhkrut
0,5 tl soola
2 tl kardemoni
7 g kuivpärmi
7-10 dl nisujahu
60 g toasooja võid
Täidis:
120 g võid
1 dl suhkrut
150 g martsipani
1 munakollane
1 dl purustatud mandleid 

Kuumuta piim käesoojaks. Lisa piimale suhkur, sool ja kardemon. Sega omavahel kuivpärm ja jahu ning hakka sõtkudes osade kaupa lisama piimale. Tainas peab jääma pehme ja elastne (mitte kõva ja tihke). Viimasena lisa toasoe või ja vormi tainas palliks. Lase kausis rätiku all toasoojas kerkida kahekordseks. 
Täidise jaoks vahusta pehme või munakollase ja suhkruga. Lisa juurde martsipan ja mikserda ühtlaseks. Rulli kerkinud tainas jahusel laual ruudukujuliseks. Määri täidisega, raputa peale purustatud mandlid, jaga tainas kolmeks ning keera need rulli. Põimi kolmest rullist palmik nii, et liitekoht jääks ülespoole. Lase rätiku all 10 minutit kerkida. Seejärel määri kringel pealt munaga ja küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit. 
Peale tegin šokolaadidest glasuurid. Sulatasin nii valget kui ka tumedat šokolaadi kuumutatud vahukoores. Lisaks röstisin peale puistamiseks veidi mandlilaaste. 









No comments:

Post a Comment