Saturday, February 2, 2013

Bataadi-kaneeli rebimissai

Ma ei tea, kas see on üks väike laps mu hinges või ma ise, kes on vaimustuses lapsepõlve mälestustest. Juba eelnevalt olen kirjutanud vanaema tikritest, vaarikatest, pannkookidest ja muidugi kuldsetest saiadest, vanaisa laevukestest ja tiksuvatest kelladest. Aga ma ei ole kordagi maininud vanaema valget tooli. On lausa kahetsusväärne, et nii seda, kui ka paljusid teisi vanavanemaid meenutavaid esemeid enam ei ole. Samuti on meeletult kahju, et ma ei ole olnud õigel ajal õiges kohas.
Minu õnneks on mälestused igavesed ning elavad edasi südames. Nii ka ere mälestus meie vanaema valgest toolist, mis oli leidnud oma kindla koha söögilaua ääres akna all nurgas. See oli vaieldamatu lemmik laste seas ja ma võin kihla vedada, et mitte ainult laste. See oli magusaim koht vanaisa ja vanaema köögis (kui välja arvata külmkapi ülemine külgriiul, kus olid kiisukommid). Igatahes, sellel erilisel toolil tahtsid kõik istuda. Kehtis reegel - kes ees, see mees. Nii me seal laua taga olime. Üks õnnelikum kui teised. Jõime magusat teed ja sõime vorstisaiu (vanaisa lõigatud vortsiviilud vanaema küpsetatud kuldsel saial).
Ma ei tea, kuidas vanaema oma saiad kuldseks sai, kuid mina lisasin seekord tooni bataadiga.


Bataadi-kaneeli rebimissai
(mugandatud variant allikast Perenaine.ee)

12 g kuivpärmi
6 dl jahu
1,2 dl kookospiima
1,8 dl bataadipüreed 
(ahjus pehmeks küpsetatud, jahutatud ja püreestatud bataat)
50 g võid
50 g suhkrut
näputäis soola
Täidis:
2 dl suhkrut
2 spl kaneeli
50 g võid

Kuumuta kastrulis piim ja või kuni või on sulanud.  Sega omavahel kuivpärm, sool ja suhkur. Vala käesoe piima-võisegu ja bataadipüree jahu hulka ning sõtku ühtlaseks tainaks. Lase rätiku all soojas kohas kahekordseks kerkida.
Rulli kerkinud tainas nelinurkseks ja kata sulavõiga. Raputa peale kaneeli-suhkrusegu. Lõika tainast u. 6 pikka riba (u. 5 cm laiused) ja tõsta need üksteise peale. Lõika kuhi u. 5-ks või 6-ks. Tõsta väikesed kuhjad küpsetuspaberiga kaetud keeksivormi tihedalt üksteise vastu.
Küpseta 180-kraadises ahjus 30-40 minutit. 


5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Sinu juttu lugedes, ma täitsa kujutasin ette seda vanaema-vanaisa kööki kõikide mudilastega.. ja värske saia lõhn.. Minu kõige eredam mälestus värske saia lõhnast pärineb just sinu ema köögist :) Külm piim kõrval ja või sulamas auravalt saiaviilul... mmmm

    ReplyDelete
  3. Jaa, mind panid muigama need kiisukommid! No küll olid head! :) Tänapäeval valmistatavad ei ole enam pooltki selle mekiga, mis siis

    ReplyDelete
  4. Minu arust, Kaddi, on nii armas, kuidas mu ema sai on su nõnda ära võlunud. Sa pole ainuke. Ja Ketu jutul on ka tõetera sees, et nii häid kiisukomme pole enam kuskilt saada.

    ReplyDelete