Monday, January 2, 2012

Jõhvika-kookosebiscotti'd

Möödusin kalendrist. 2011. Viimane leht. Punaselt "Ela nii, et sul oleks igasse kalendripäeva kirjutada midagi erilist"
Hästi. Täht tähe haaval maalisin "tänulikkus". Nii kaunilt, süvenenult ja südamest nagu kõik tänuväärilised, kes on ennast mu ellu maalinud. Minu aeg oma kaugelt lähedastega on viinud mind igatsuseni ja samas rahuloluni, et meis kõigis on olemas see vana ja tuttav mina ise. Ma ei oskaks tahta midagi paremat, siiramat ja südant soojendavamat, kui näha oma muidu tõsist ja sõnavaest venda rahulolust naeratamas ning innustunult juttu puhumas oma lapsepõlve mälestustest. Perekond on kõige süda. Keskpunkt. Perekond on see, mis oli, on ja jääb.
Aga, on inimesi, kes tulevad ja lähevad. Tulevad lihtsalt ja lähevad raskelt. Panevad koorma õlgadele, kivi südamele ja lahkuvad. Kui ei lahku, siis lasevad sul endal seda kõike kanda. Natuke abi oleks ilmselt palju palutud. Siiski, ühel hetkel tuleb ikkagi keegi, kes paneb õla alla. Ta võib olla väiksem kui sa ise, aga tema hingel on jõud. Sel on võime sind sirgeks ajada, sulle elu sisse puhuda ja koormat vähendada. Sel on võime anda jõudu, mille kõrval kivi südamel ei ole enam märkimisväärne raskus.
Kiidusõnad, tänusõnad. Vahel pole sõnu vajagi. Piisab pühendunud hetkedest, lühikesest telefonikõnest, sõnumist, jõulukaardist. Südamest minult sinule. Nii valmisid jõulude eel öistel tundidel jõhvika-kookosebiscotti'd ja lumised küpsised.

Võta see, mis su sees ja tee sellest midagi suuremat. Vaata oma ümber ja pühenda see kõik või ülejäänu või isegi see mitte midagi sinna, kus seda rohkem vaja.


Jõhvika-kookosebiscotti'd
(Allikas: The Fromagette)

2,25 cup jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
0,75 tl soola
6 spl toasooja võid
0,75 cup suhkrut
2 suurt muna
1 spl sidruni koort
1,5 tl vaniljesuhkrut
1 cup kuivatatud jõhvikaid
0,75 cup kookoshelbeid
200 g valget šokolaadi

Soojenda ahi 160-kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Sega ühes kausis esimesed kolm koostisosa (jahu, küpsetuspulber ja sool). Teises kausis vahusta või suhkruga. Seejärel mikserda ükshaaval hulka munad. Lisa riivitud sidrunikoor ja vaniljesuhkur. Vala juurde jahu ja sega ühtlaseks. Viimasena lisa jõhvikad ja kookoshelbed.
Vormi tainast kaks pikliku pätsikest ja tõsta need küpsetuspaberile. Küpseta 160-kraadises ahjus umbes 28 minutit, kuni need on küpsemad, kuid pealt heledad. Seejärel tõsta ahjust välja ja lase 10 minutit jahtuda. Lõika need lõikelaual umbes 1 cm paksusteks viiludeks ja aseta viilud uuesti küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile lõikepind ülespoole. Küpseta kummaltki poolt 9 minutit. Jahuta.
Sulata veevannil valge šokolaad ja kasta küpsiste otsad šokolaadi sisse. Aseta tagasi ahjuplaadile ja lase jahedas taheneda.
Naudi tee kõrvale. Koos šokolaadiga lausa sulavad suus.




3 comments:

  1. Tõsijutt, su sõnad lähevad südamesse!
    Neid biscotte plaanin ma kindlasti valmistada, sest sa kiidad neid nii väga, et ei saa kohe tegemata jätta!

    Ja vaatan, et su väike pakkimisabiline on uhkelt pildile jäänud! :)

    ReplyDelete
  2. Virks poseerib nii tähtsalt nagu olekski tema see peategelane :)
    Vahva üllatus oli, et mulle külla sattusid ja tore kingituste pakkimise-meisterdamise hommikupoolik oli!

    ReplyDelete
  3. Virks oli väga vahva abiline. Meelelahutaja :))

    ReplyDelete